Sommelier la feminin

Pe Iulia Creanga am intalnit-o la VINTEST Bucuresti. Am avut o scurta conversatie tocmai pentru a incuraja o abordare profesionala a lumii vinului de catre delicatele prezente feminine care frecventeaza degustarile de vin.
Vinvest: Ce te-a determinat sa devii sommelier?
Iulia Creanga: Am devenit sommelier din placerea si din dorinta de a descoperi o parte dintre nenumaratele secrete ale vinului. S-a intamplat in urma unei aparitii in revista Vinul.ro . Acolo povesteam cum fac vinul la mine acasa, dupa o reteta traditionala pe care am descoperit-o la parintii mei, la tara. Am avut norocul ca editia aceea sa cada in mainele lui David Oprea, iar noi sa devenim prieteni buni mai tarziu. El e cel care m-a impins de la spate sa merg la degustari. Lui ii multumesc pentru asta! La prima degustare imi amintesc ca m-am intalnit cu o parte din greii acestei arte, cum ar fi domnul Marian Timofti si multi altii. Din pacate sau din fericire nu urmez exemple, caut sa imi croiesc stilul meu, ma refer la unicitatea pe care o avem fiecare, dar asta nu inseamna ca nu apreciez, ca nu ascult cu incantare si ca nu recomand cu incredere pe cineva atunci cand este nevoie sau ca nu cer un sfat celor care au experienta de ani de zile in domeniu. Profesor mi-a fost Sergiu Nedelea – un om extraordinar – si, nu in ultimul rand, doamna Cornelia Toma pe care o numesc ”mama noastra”. Gabi Lacureanu a fost omul care m-a facut sa am o alta viziune referitoare la cum trebuie privit, inteles si respectat un vin. Asa a inceput totul.

DSC_0004_resize

Iulia Creanga la VINTEST Bucuresti,  Sala Palatului, iunie 2013

Vinvest: Care a fost momentul in care te-ai bucurat din plin practicand aceasta arta?
Iulia Creanga: Ma aflu la inceput de drum, asa ca nu pot vorbi despre multe evenimente. Imi amintesc ca eram la Hotel Marriot, in fata a 500 de persoane, pe post de Master of Ceremony. Le-am sugerat sa vorbim si despre vinuri, au fost de acord cu un mare DA si, alaturi de Bogdan Dumitrescu, sommelier la Jidvei, le-am spus povestea vinului. Atunci a fost un moment magic.
Cu toate acestea, eu ma bucur de fiecare clipa in care savurez un pahar de vin , fie ca sunt acasa sau in oras. Cel mai mult si mai mult ma bucur cand ii ajut pe cei dragi sa inteleaga vinul si reusesc sa aleaga un vin bun si cand nu sunt cu mine.
Vinvest: Care sunt punctele forte ale unei degustari sustinute de catre o femeie sommelier?
Iulia Creanga: Este foarte important, asa cum spuneam mai devreme, sa ne facem propriul stil prin care cei din jur sa ne remarce.  Eu pun mult pret pe imbracaminte, pe atitudine. Contactul vizual e  de asemenea foarte important pentru a starni curiozitatea cuiva. Cunostintele generale si cele legate de vin sunt iarasi factori cheie. Tonul placut al vocii si zambetul impecabil sunt doua atribute imperios necesare oricarei femei si, de ce nu, oricarui om.
Vinvest: Cat de mult conteaza locatia si tinuta abordata la o prezentare de vinuri?
Iulia Creanga: Conform zicalei ” haina il face om” (…unde eu as veni cu o completare – noi dam personalitate imbracamintei…), este foarte important sa fim impecabili, nu numai in domeniul acesta, ci in permanenta. Pana la urma, alegerea locatiei este subiectiva. Daca avem oameni dragi si de calitate, orice locatie poate deveni ceea ce cautam, asta o stim cu totii. Sunt multe locuri special amenajate pentru degustari, shop-uri de vin, etc, dar , cu toate acestea, cand intri acolo parca nu iti spun nimic… Energia locului si a oamenilor e foarte importanta. Am o vorba: ”oamenii buni incap oriunde”.
Vinvest:  Care e rolul vinului intr-un eveniment ?
Iulia Creanga: Musafirii mei mereu spun in gluma ca, de cum intra in casa, eu le si zic „ce beti ?… bautura e temelia si mancarea fudulia”. Lasand gluma la o parte, stim ca, din cele mai vechi timpuri, vinul a fost cel care dezlega limbile petrecaretilor si iata ca si dupa mii de ani are aceeasi calitate :)). Cateva evenimente au debutat cu vin recomandat de mine si cei care l-au baut au fost foarte incantati!  Sigur ca cei mai fericiti au fost cei care nu au avut dureri de cap a doua zi, cu toate ca au consumat un pahar in plus. Daca vinul este prezentat de un specialist, un expert degustator sau un sommelier, acele clipe se transforma intr-un moment rar intalnit, iar cei de fata se simt respectati si sunt bucurosi pentru ca stiu ce au in pahare. Asa cum spun eu din cand in cand : avem o viata prea scurta si ar fi pacat sa nu bem vin de calitate.