Wine&Spirits – Lucia Pirvu, expert degustator


Jidvei – Mysterium Traminer & Sauvignon Blanc, 2011

Un cupaj de Traminer si Sauvignon Blanc. Vin galbui verzui, cristalin cu aroma intensa, proaspata si agreabila. Eleganta petalelor de trandafir alb si galben evidentiaza soiul Traminer. In labirintul convietuirii celor doua soiuri cu personalitatea fiecaruia de altfel, Sauvignonul isi defineste identitatea prin aroma florala, cea a florilor de vita de vie. Buchetul complex se identifica si prin prezenta aromelor de pepene galben si fruct de ananas. Vinul este sec, cu un bun echilibru intre alcool, aciditate si extract. Vinul are un final sprintar, tipic regiunii Tarnave.

Asocierea mancarii cu vinul potrivit transforma momentul intr-o sarbatoare a gustului. Cateva sugestii culinare:

– pui cu sos de ciuperci
– piept de curcan inabusit cu vin alb, orez cu bobul lung
– piept de rata la cuptor cu sos de vin si ananas

Pofta si degustare buna!


Vin Spumant Margaritar Roze – Jidvei

La spectacolul unei spumari abundente, a unei perlari persistente, cu bule fine si la vederea unei nuante de roze pal, petale de trandafir, intri direct intr-o atmosfera de basm!

Incepe dorinta de a simti cat mai multe prin propriul simt olfactiv – privesti paharul, zeci de „perle explodeaza”, aroma eleganta te intampina si te rasfata. O adulmeci si incepi sa distingi strugurele proaspat si fructuos, recent strivit in mana, peste care se suprapun miresme de miere de albine. Notele de fructe de padure, dar si notele florale ale acestora te cuceresc!

Dorinta de a-l gusta este din ce in ce mai puternica. Este sec, dar prietenos. Te provoaca sa duci paharul din nou la buze, te pacaleste, este bine compus si se lasa de multe ori…savurat!

Margaritar roze, perle roze – l-as recomanda consumatorului rafinat si romantic, celui care tine cont de partenera sau de partener si-si doreste sa fie iubit. Ori de cate ori degusti un Spumant Roze Margaritar nu poti sa nu observi ca produce un efect magic.

Si, pentru ca cineva ma intreba recent de prima mea dragoste, am sa raspund prin acest comentariu: a fost si a ramas VINUL SPUMANT ! ( SAMPANIA!), am fost prietena cu el 10 ani, la Zarea, dar mi-a ramas … in suflet de 30 de ani, sa fie mult?, sa fie putin?, viitorul si Dumnezeu isi va spune cuvantul…

Colocviu La Roma, Tamâioasa Româneasca 2011
Și, pentru că Tămâioasă Românească fost vinificată în sec, asistăm la o prezentare ca la un…Colocviu!

Mai trebuie menționat că acest soi era cunoscut cu ani în urmă ca vin dulce sau demidulce. Moda s-a schimbat, cu toate că era aproape de neconceput să avem acest soi „dezbrăcat” de restul de zahăr rezidual natural.

Așa că DA! Iată o Tămâioasă Românească de un galben auriu strălucitor, cu aroma elegantă, florală, dar și cu nuante de fructe galbene bine coapte, pere, caise și miresmă de fagure de albine.

Vinul se remarcă printr-o reusită la vinificție, este un vin sec de o aciditate ce îi definește tinerețea și îi dă un bun echilibru între zahăr și extract. Glicerolul face ca larmele,”lacrimile” ce se scurg spre baza paharului, să ne vestească corpolența acestui soi.

Vinul are o bună persistență gustativa, te îndeamnă, dacă nu te-a convins din prima, să mai încerci un următor pahar!

Și, pentru că în compania unui meniu reusit, vinul are altă valoare, va recomand să-l serviți cu un piept de rață cu sos de pere sau un curcan cu sos de fructe exotice și migdale.

Tămâioasă Romaneasca, Colocviu La Roma, face parte din „rezervația viticolă” de la Cotnari, dar este Altceva – nu ramâne decât să o descoperiți și degustați!

BALLA GEZA, STONE WINE, CABERNET FRANC 2009 PREMIUM

Culoare: rosu rubiniu.vioi, culoare tanara pentru anul 2009, foarte intensa, „pateaza paharul”.

Miros: placut, agreabil, miros de strugure rosu aflat la maceratie, aroma de coacaze negre bine coapte,
cirese negre, ciocolata neagra, buchetul vinului este elegant cu amprenta lejera de lemn de stejar si nuante de condimente.

Gustativ: vin sec, dar catifelat cu un bun echilibru intre alcool si extract.
Larme „lacrimi” rubinii se preling incet spre baza paharului lasand un joc de lacrimi persistent pe cupa paharului.

Taninuri fine imbraca corpul vinului, ca un „adevarat mire in costumul de eveniment”.

Maturarea a avut loc in baricuri de stejar de calitate exceptionala.

Finalul este elegant, rotund, cu mult rafinament. Avand in pahar acest Cabernet Franc din zona Minis, esti obligat profesional „sa dai Cezarului ce-i al Cezarului”!

Vinul si sanatatea – acest vin este remediul unui corp sanatos, tonic si spiritual.
Un pahar de vin Franc la masa de seara si doctorul o sa te …sara!

Asocieri culinare: muschi de vita cu funghi porcini.

Tempranillo/ Syrah 2010 CARLOS PLAZA
Url: www.larepublica.ro

Culoare: intensa, rosu rubiniu cu nuante violacee, culoare ceva mai evoluata de anul 2010
Miros: intens, note vegetale, peste aroma de fructe rosii bine macerate
Buchetul este dat de invechirea vinului la butoaie, datorita caruia avem un gen mai aparte de condimente.
Isi fac prezenta piperul negru, cuisoare si mirosul de piele (nota pozitiva in Franta)
Vinul trebuie decantat, chiar daca este din 2010, odata cu oxigenarea lui este mai bogat.
Gustativ: vin sec, as spune inca tanar, alcoolul cu vremea se mai rotunjeste.
Prezenta taninurilor este simtita, dar mai poate castiga prin invechire, taninurile sunt la acest moment usor astringente.
Este un vin mai aparte, nu are un numar mare de consumatori, trebuie sa-ti placa stilul cu note salbatice, vegetale: are ceva din genul Cabernet Sauvignon, salbatic.
Poate exista un segment de consumatori care il considera baubil la acest moment, acompaniat de carne rosie.
Syrahul trebuia sa il faca mai vioi, dar el este in procent mic, asa ca ramane soiul Tempranillo cu pondere si vinificat mai aparte.
Pentru spanioli cred ca este o reusita, mai ales pentru zona de unde provine.

DSCN3331_resize
Busuioaca de Bohotin 2011, Casa de Vinuri Cotnari

Soi localizat pe langa Prut in jurul Bohotinului, a fost numita la noi Busuioaca de Bohotin.
In Franta este cunoscuta sub numele de Muscat violet.

Strugurii sunt de culoare rosu-inchis, cu nuante vinetii, asa ca se mai numeste si Busuioaca vanata.
De mentionat ar fi ca este singurul vin aromat de culoare roz.
Culoarea de un roz foita de ceapa, stralucitoare, cristalina.
Mirosul elegant, de capsuni, zmeura si fragi.
Gustul – prietenos. Vin demisec, rotund, usor taninos de la maceratia pe pielita, zaharul rezidual il catifeleaza, iar la intalnirea cu papilele gustative, vinul este foarte agreabil, o inghititura o cere pe urmatoarea si pe urmatoarea…

Persistenta vinului este buna. Recomandat la „Intalnirea de week-end cu prietenele”. Se potriveste la taifasul de bun venit, dar si la incheierea mesei, asociat cu un desert de tarta cu zmeura, capsuni, cozonac cu stafide aurii si portocale.

Prince-polignac-xo-cognac-prince-polignac-xo-royal-mid
Prince Polignac XO Royal Cognac 40%vol alcool

Culoare: chihlimbar ars.
Miros: impresionant – finete, eleganta, rafinament, arome si buchet de calitate, note de vanilie, stafide, fructe confiate, caise.
Gust: placut, nu agreseaza papilele gustative, materie prima deosebita, metoda de distilare performanta.
De achizitionat! Cognac clasa lux, marcant!

Poate acompania un trabuc.

Domenii_poza 1_resize
Merlot 2009 sec Domeniile Anastasia

Cunoscut și apreciat încă din 2011 la Salonul International de Vinuri VINVEST  în cadrul Concursului Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice de la Timișoara, acestui vin i s-a dat posibilitatea de a crește în calitate prin învechirea timp de 12 luni la baricuri de stejar. A devenit mai rotund, cu arome complexe, profunde, corpolent, fără a pierde nimic din suplețea și catifelarea care îl caracterizează. Postgustul este prelung, încântând simțurile mult timp după degustare.

Este un vin greu de uitat și trebuie consumat alături de mâncăruri asortate.
Culoare:  roșie rubinie, cu nuanțe grena.
Miros: expresiv, arome de o bună fructuozitate, zmeură, coacăze, afine, acoperite de nuanțe frumoase de tanin. Maturarea în baricuri îi conferă vinului un buchet elegant, cu nuanțe de cuișoare și scorțișoară. Vinul este remarcabil – are o mare tipicitate de soi!

Gust:  vin sec, moale, delicat, echilibrat, rotund, plin, cu prezența de tanin care îl îmbracă elegant. Persistența este bună, cu amprenta vinului de bună calitate, vinificat și maturat pentru „doritorii de trofee”!
Medaliat cu aur la Concursul Național de la Alba Iulia „STRUGURELE DE AUR” 2012.

DSCN3464_resize

MIRACLE 2010 Garnacha Tintorera 13%vol alc / Vincente Gandia

Culoare: rosu rubiniu crud, vesel, stralucitor.
Miros: arome explozive, elegante, complexe, cirese, coacaze coapte peste care se suprapun note de vanilie, cuisoare, nuante de piper rosu, ardei rosu.
Prezenta lemnului este de foarte buna calitate, tanin placut.
Gust:  vin sec, corpolent, plin, gras, alcoolu l- aciditatea- extractul sunt intr-o buna armonie, prezenta glicerolului il catifeleaza, prezenta taninului ii da personalitate.
Vin cu persistenta lunga, calitate remarcabila,
Clasa Lux!
Soiul este cu potential, vinificatie la temperatura controlata, cu pastrarea aromelor.
Vinul a fost maturat in baricuri de foarte buna calitate, avem note de mirodenii extrase din lemnul de stejar.
El Miracle nu se dezminte! E un miracol, un vin scump care merita achizitionat.
Vinul va fi desavarsit peste 2 ani – rotund, catifelat, un vin prietenos!
Atat eticheta cat si vinul din sticla sunt adevarate lucrari de arta!
DSCN3465_resize

MARQUES DE CHIVE Reserva 2009 Tempranillo, 12.5% vol alc / Vincente Gandia 

Culoare: rosie rubinie cu reflexe grena, limpede, transparent.

Miros:  lejer in intensitate dar placut, miros de fructe rosii de padure plus o frumoasa nota de lemn de stejar care nu acopera buchetul vinului.
Gust:  vin sec, de un extract mediu, cu note de tanin care il imbraca.
Este un vin lejer, usor de consumat, acest lucru se doreste, poti trece la urmatorul pahar!
Persistenta – medie, e un vin agreabil.

DSCN3749

VINARTE, NEDEEA 2011

VINARTE NEDEEA 2011
CULOARE: sugerează o frumoasă rochie de seară violacee, are o intensitate colorantă ce păteaza paharul, o culoare densă.
Scurgerea lacrimilor, a larmelor pe pahar, este lentă, grasă, cu amprentă, lacrimi multiple ce-și dau mâna într-o adevarată horă de sărbătoare, unindu-se cu masa vinului , într-un moment de bucurie, de sărbătoare!
MIROS: miros foarte plăcut, agreabil, intens, nuanțe de coacăze roșii, negre, cireșe amare, prune uscate.
Prezența taninului își face foarte elegant apariția, intrând într-o frumoasă combinație cu notele olfactive amintite.
GUST: vin sec, o combinație teribilă de gusturi, o amprentă de ” provocator” data de o aciditate evidentă, dar totodata și o catifelare dată de glicerol.
Lejerul tanin ne transmite că vinul a poposit scurt timp în baricuri alese de unde a preluat „parfum”de ciocolată neagră, cacao, vanilie, dar și note de piper roșu.
Vinul Nedeea, obținut din Fetească Neagră, Negru de Drăgășani și Novac, este vinul cu care ne putem aștepta prietenii la o masă cu preparate speciale, cocoș cu vin, pulpă de miel împănată cu bacon și sos de prune uscate, friptură din piept de rață și sos vânătoresc.” (Lucia Pirvu)

DSCN3807

INCANTATION 2009, DOMENIILE DEALU MARE URLATI

Culoare: roșie rubinie cu reflexe violacee, intens, structură colorantă tânără pentru un vin de 2009.

Miros: o frumoasă expresie olfactivă, aroma complexă cu o îmbinare artistică a fiecărui soi.

Nota de prună uscată, tenta vegetală și amprenta fructelor roșii bine coapte definesc armonia celor trei soiuri: Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon și Merlot.

Amprenta olfactivă pleacă de la o recoltă definită înainte de recoltare, struguri atent selecționați, o vinificație cu o tehnologie complexă, utilaje performante.

Nota de lemn provine din maturarea în butoaie de stejar românesc timp de 9 luni a fiecărui soi în parte, iar asamblarea ulterioară a acestora arată măiestrie și muncă permanentă pentru a stabili momentul final al maturării.

Buchetul din învechirea la butoaie, dar și cașeul de sticlă  te lasă să percepi o armonie olfactivă, fără ca lemnul să acopere caracterele personale.

Notele de condimente: cacao, cafea, ciocolată neagră, un elegant piper roșu, marchează cu finețe acest vin, stabilindu-i rangul înalt.

Gustativ: vin sec, un bun echilibru între alcool, extract și aciditate, un vin care este rotund, catifelat, dar are și  o prezență frumoasă de tanin, atât cât îi stă bine, fără să agreseze papilele gustative. Vinul se remarcă printr-o rotunjime, un glicerol ce îl stăpânește, o coborâre lentă și bogată a larmelor  pe cupa paharului până la împreunarea cu lichidul.

Vorbim de un vin cu persistență mare, cu amprentă puternică, care aduce bună dispoziție la o masă plină de invitați. Acompaniză armonios meniuri cu carne rosie.

Incantation e o adevărată încântare chiar și pentru cei care știu să îngrijească viile, strugurii, să îi vinifice cu profesionalism, să matureze vinul atât cât trebuie și, mai ales, să vorbească cu sufletul despre el.

 1391653_555475091193098_581065226_n

 

Zghihară de Huși Alb Sec Reverance 2011 

Culoare: galben-verzuie, limpede.
Miros: agreabil, intens, cu nuanțe elegante de citrice (lime) și mere verzi.
Gust: Vin sec, fructuos, marcat de aciditate, corp frumos, alcool bine înfrățit. Persistență bună, vinul te provoacă să-l cunoști din ce în ce mai mult. O reușită Zghihară de Huși, de o deosebită expresivitate, o performanță în extragerea aromelor realizată prin aplicarea în vinificație a unei tehnologii corecte și moderne. Un vin echilibrat, suplu, prietenos, foarte plăcut. Îi stă bine pe masă alături de preparate din peşte gras pregătite la grătar sau în cuptor: pană de somn, scrumbie de Dunăre, crap românesc între cinci şi şapte kilograme. Este un excelent partener chiar şi pentru preparate mai pretenţioase, din somon sau fructe de mare. Vinul are o frumoasă prezentare în sticlă care transmite încredere consumatorului și e făcut într-adevăr pentru a-l bucura.

1425653_580354498705157_591112815_n

 

Rouge de Roumanie 2011, Domeniile Samburesti
CULOARE: O frumoasă culoare roșie-rubinie, grena, care îmbracă un corp lichid ce dezvăluie arome de strugure macerat, cu nuanțe de visine și prune.
Două soiuri, Cabernet Sauvignon și Merlot, s-au reunit aratând potențialul „roșului de România”.
GUST: Gust plăcut, vin sec, cu o structură care îi conferă calități ce te îndeamnă să-l savurezi. Prezența caracterului ușor vegetal ne ajută să recunoastem soiul Cabernet Sauvignon.
MIROS: Eleganța olfactivă a Merlot-ului , notele de fructe de pădure, vanilie, dar și prezența unui lemn foarte fin, pun o amprentă aparte asupra cupajului.
Poate fi asociat cu preparate din carne roșie, miel, rață, asezonate din belșug cu sos aromat.

Bendis2012

 

Bendis 2012 , Petro Vaselo Winery
“Bendis (Bendis, Mendi) este o zeiță din mitologia tracă adorată ca zeiță a Lunii, a pădurilor, a farmecelor, a nopții și ca zeiță magiciană, identificată de greci cu Artemis, zeița vânătorii.”
…și pe noi chiar ne-a fermecat: cu o culoare rose grapefruit, o perlare fină, prelungită, un guler de spumă elegant, acest spumant brut din soiul Pinot Noir s-a realizat prin fermentarea mustului la Petro Vaselo în Banat, iar fermentarea secundară după metoda Charmant a avut loc în tancuri, în Toscana. Rod al colaborării dintre România și Italia, e un produs „made in Italy” obținut din vin românesc.
Olfactiv, cucerește printr-o aromă provocatoare cu nuanțe de zmeură și dulceață de trandafir, ce se împletește cu caracterul de mineralitate.
Gustul este delicat, de un bun echilibru, fructuos, de o veselă efervescență. Am putea spune că e fresh, mineral, zvelt și zglobiu.
Este un spumant elaborat, muncit, vinificat foarte corect, o mare reușită gusto-olfactivă, motiv pentru care a obținut medalia de argint la Concours Mondial de Bruxelles 2013 și la Effervescents du Monde 2013.
Să-l ai la primirea oaspeților, dar și la desert este un adevărat răsfăț! Poate fi asociat cu o tartă cu fructe roșii de pădure, coacăze, zmeură, frăguțe. Sărbătorește trecerea dintre ani cu Bendis 2012 – zeita magiciană s-ar putea să-ți indeplinească dorința la care te vei gândi în noaptea de Anul Nou.
Lucia Pîrvu, expert degustător