Crama Ţelna – o călătorie în trecut

Crama Ţelna îşi trage seva din Podgoria Alba Iulia „Ţara vinului”, una din cele mai vechi podgorii transilvănene, întinsă pe partea dreaptă a Mureşului, spre dealurile de miazăzi ale Munţilor Apuseni. Plaiurile mirifice Şard, Ţelna, Cricău şi Ighiu formînd „inima podgoriei”. Podgoria se află la adăpost de vânturi, curenţi reci şi brume, clima este dulce, verile sunt lipsite de călduri toride, iar toamnele lungi, ajută la coacerea strugurilor pe îndelete.

Istoria Cramei Ţelna se împleteşte armonios cu drumul parcurs de istoria acestor ţinuturi ale Albei, cultura viţei de vie pe teritoriul actual pierzându-se în negura anilor, descoperirile arheologice din zonă coborând până în timpul ocupaţiei romane – unele vestigii descoperite aici avînd ornamentaţii de origine viticolã.

Renumele Cramei Ţelna a trecut de mult graniţele ţării, vinurile de aici atrăgînd încă din cele mai vechi timpuri atenţia prin înalta lor calitate.

Există mărturii, potrivit cărora în anul 1173, vinurile de aici, erau atît de bine cotate în Ducatul Veneţiei, încît la stabilirea preţurilor maximale ele au fost exceptate adică încurajate. De asemenea, în anul 1293 s-au construit în Ducatul Veneţiei 15 galere pentru transportul vinurilor din acest ţinut.

De vinurile produse aici, la Crama Ţelna s-a bucurat şi voievodul Matei Corvin, existînd mărturii potrivit cărora la nunta sa, în jurul anului 1489, a dat poruncă să se servească un vin renumit la aceea vreme provenit de la Ţelna, acest vin fiind preferat celui de Tokay.

Tot de aici, de la Ţelna, în acele vremuri de mult apuse, pleca spre Statul Papal un vin renumit preferat de pontifi. Acest vin de Ţelna fiind cunoscut la Roma încă din antichitate, din timpul administraţiei romane.

Pentru a descoperi sufletul cramei şi secretele vinului de Ţelna, trebuie să vă imaginaţi pivniţa Cramei Ţelna. Dacă vă aventuraţi în pivniţa de aici, veţi rămâne surprinşi de pitorescul şi splendoarea ei. Decorul sublim oferit vă rezervă plăcerea unei călătorii înapoi în timp, chiar şi imaginare, pe firul istoriei, prin secole demult apuse, până în anul 1784, atunci când a fost săpată pivniţa Cramei Ţelna în formă de „U”, lungă de o sută cinzeci de metri şi lată de şase, deasupra pivniţei fiind dealul care se ridică până la 20-25 de metri.

Pivniţa are proprietăţi ideale pentru păstrarea şi maturarea vinurilor, temperatura medie pe toată perioada anului fiind de 10 -11º C, iar umiditatea este de 98 – 100%, acest lucru datorându-se mucegaiului nobil de pe pereţi şi sistemului de ventilaţie naturală asigurat prin nişe de piatră din bolta arcuită înaltă de trei metri.

De-a lungul timpului pereţii groşi de piatră şi răcoarea pământului au dat liniştea şi echilibrul termic atât de necesare procesului de fermentare şi învechire a vinului. Astfel se săvârşeşte buchetul vinurilor de Ţelna şi poate că acesta este motivul pentru care toţi cei care le-au gustat, le-au pomenit ca fiind cele mai echilibrate dintre vinuri.

Pivniţa Cramei Ţelna face parte dintr-un complex de clădiri, care a fost construit în prima jumătate a secolului al XVIII – lea, în stilul arhitecturii specifice Transilvaniei medievale, cu elemente de baroc târziu de sorginte asustriacă, cu ziduri groase de piatră şi bolţi arcuite. Pe lângă pivniţa Cramei Telna care şi-a păstrat renumele de-a lungul timpului, din complexul arhitectural mai fac parte conacul şi anexele.

Conacul reprezintă clădirea centrală, fiind construit cu un nivel, la parter este crama, iar sapţiul de la etaj a fost destinat locuinţelor. Întreg complexul este înconjurat de ziduri înalte şi groase de piatră.

De-a lungul timpului clădirea centrală şi anexele au avut de suferit în timpul răscoalei conduse de Horea, Cloşca şi Crişan la 1784 şi în timpul revoluţiei de la 1848.

Dacă păşiţi dincolo de poarta înaltă de lemn, în curtea pavată cu piatră, de aici, de la Crama Telna, sunteţi surprinşi de pitorescul şi liniştea locului, care vă duce cu gândul la acele vremuri îndepărtate, fiind conservată întreaga incintă, păstrându-se şi acum tâmplăria iniţială. Conacul este inclus pe lista monumentelor istorice ca monument de arhitectură.

Cultivarea viţei de vie se realizează pe o suprafaţă de 43 de hectare, soiurile de viţă de vie cultivate fiind Fetească Regală, Muscat Ottonel şi Sauvignon Blanc.

Datorită însuşirilor imprimate de locul de producere, de soi, de metodele de cultură şi procedeele de fabricare folosite, aceste vinuri se încadrează în categoria vinurilor cu denumire de origine.

Valoarea şi potenţilul Cramei Telna sunt reprezentate de cele 4 sortimente de vin deosebite, produse şi îmbuteliate aici: Fetească Regală, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc şi cupajul Fetească Regală cu Muscat Ottonel, ce au o personalitate specifică Podgoriei Alba Iulia.

Pentru a vizita Crama Telna nu se percep taxe. Ceea ce inseamna ca este un motiv in plus sa ajungeti in judetul Alba, chiar in comuna Telna si sa cautati sa vedeti o crama cu o istorie pe cat de rara, pe atat de interesanta. Veti putea vedea pivnita, fluxul tehnologic si chiar degusta vinurile daca formati un grup de maxim 25 de persoane.

Contact Crama Telna – 0258-843.686