30 de ani de poveste despre vie și vin sau despre modestie și alți “demoni”

Se spune că toate se fac la rândul lor în viață, iar povestea noastră – a vinului și a mea – începe încă din copilărie. Avem o istorie lungă, de explorare și cunoaștere în profunzime, cu suișuri și coborâșuri, dar întotdeauna frumoasă.

In copilărie și pe durata școlii am avut diverse activități artistice și sportive. Am făcut cursuri de gimnastică, de înot, arte plastice, cosmetică și chiar de croitorie. Cel mai mult imi plăcea însă pictura in ulei, iar primele mele lucrări aveau un subiect pe care îl veti gasi familiar: struguri, sticle de vin, peisaje. Continuarea este doar firească! Dupa ce am absolvit Facultatea de Horticultură și, după o stagiatură în domeniul pomicol, unde am constatat diferența între teorie și practică, au urmat 10 ani de producție la Zarea București și prima mea dragoste, producerea vinului spumant – „șampania”.

In continuare am colaborat cu VINEXPORT București timp de aproape 6 ani, perioadă în care am avut ocazia să mă acomodez cu activitatea într-o firmă privată, de la organizare, aprovizionare și producție, pâna la relația cu furnizorii și exportul vinului.

A urmat un an de studiu în Franța. Cunoașterea și Comerțul Internațional de Vin din Beaune Bourgogne și-a pus amprenta asupra felului în care mă raportam și lucram cu vinul.
Din acel moment mi-a fost clar încotro urmează să mă îndrept în acest domeniu. La întoarcerea în țară, am avut o colaboare cu Vinexpert București și ulterior cu Cramele Recaș. Colaborarea cu Cramele Recaș și prezența mea în Timișoara m-au ajutat să observ necesitatea unui salon de vinuri și să schițez deja primele idei. Astfel a apărut VINVEST.

Prima ediție a salonului de vinuri s-a dezvoltat aproape de la sine. Bazându-mă pe invitația arhitectului Ionel Pop, care dezvoltase prima sală expozițională din Timișoara și pe interesul ridicat arătat de către producătorii de vinuri, am deschis ușile primul salon de vinuri de la Timișoara.
Ulterior, propunerea de a dezvolta salonul într-o nouă sală expozițională construită în centrul orașului venită din partea directorului general al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Menuța Iovescu, m-a onorat și m-a ambiționat să pun în practică tot ceea ce am văzut bun în tară și în străinătate în folosul expozanților, al consumatorului final și al întregului sector vitivinicol. Am înțeles atunci, că, după 20 de ani de experiență în domeniu nu mai eram doar inginer tehnolog sau oenolog, ci și un promotor al vinului românesc și internațional.

VINVEST a fost dezvoltat ca un proiect care să vină în primul rând în întâmpinarea nevoilor sectorului vitivinicol. Nevoile au fost diverse, ca de exemplu: lipsa unei promovări eficiente în zona de vest a țării, creșterea notorietății anumitor branduri de vin, lansări de vinuri într-un spațiu recunoscut.
In vederea rezolvării nevoilor existente VINVEST s-a dezvoltat continuu. In cadrul salonului au fost dezvoltate și implementate numeroase proiecte, ca de exemplu: degustări susținute de experți, asocierea corectă a vinului cu mâncarea de către somelieri, spectacole gastronomice și concursuri jurizate de maeștri bucătari renumiți, implementarea celei mai noi metode de promovare a vinului code2wine pe baza codurilor QR, vizite ale jurnaliștilor străini și români pe parcursul celor 3 zile de eveniment, cât și la cramele din vestul țării.

O realizare semnificativă este crearea Concursului Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice, ajuns la cea de-a 8-a ediție. O altă realizare a fost înființarea salonului de vin din București. Acum doi ani de zile, din dorința de a fi mai aproape de părinții mei și de orașul tinereții mele, București, am hotărât să organizăm Vintest, Salonul Național de Vinuri al României. Proiectul a luat amploare și în 2012 am organizat cea de-a doua ediție a salonului Vintest București. In caz că vă întrebați, numele celor două saloane au venit ca sugestie din partea binecunoscutului fotoreporter Constantin Duma.

Astăzi brandul VINVEST reprezintă un standard în domeniul vitivinicol. Timp de 9 ediții, VINVEST a fost apreciat de mass media ca cel mai profesionist salon din România.

De-a lungul activității salonului au existat momente foarte bune, când s-a înregistrat un număr record de participanți, dar și momente de criză când interesul a fost mai scăzut.
Criza globală s-a resimțit și în acest domeniu și, la fel ca în majoritatea industriilor, s-a observat o scădere a interesului. Cu toate acestea, VINVEST a reușit să își păstreze poziția de lider. Menținerea standardului de calitate a fost pentru noi prima prioritate în această perioadă. Partenerii numeroși fie din media, fie de produse și servicii, au contribuit și ei la această reușită.

Chiar anul acesta cu ocazia organizării VINVEST ediția a IX-a consider că am avut o mare realizare, o dovadă a eforturilor susținute depuse de echipa noastră. Deși salonul a fost precedat de alte trei evenimente de vin poziționate timp de trei săptamâni consecutive în Cluj și două în București, VINVEST Timișoara a reușit să înregistreze cel mai numeros public care a trecut pragul sălii expoziționale. Un nou record într-un an de criză, care dovedește încă o data implicarea în dezvoltarea continuă a salonului. Meritul aparține echipei, colaboratorilor și tuturor celor care susțin organizarea și buna funcționare a evenimentului.

Am fost deseori întrebată ce înseamnă succesul pentru mine. Intr-un astfel de domeniu, succesul nu este sinonom cu reușita financiară, ci cu nivelul de satisfacere a pretențiilor sectorului vitivinicol, a expozanților și a publicului vizitator. Pentru un eveniment de success este nevoie de multă pasiune, profesionalism și dorinta de a inova.
2013 va fi un an important pentru mine, sper și un an încununat de succes. Vom sărbători 10 ani de la înființarea VINVEST, iar pe plan personal 30 de ani de activitate ca inginer și organizator de evenimente. Mulți ani petrecuți împreună pentru care aș vrea să vă mulțumesc!

Lucia Pîrvu